Coronacrisis: ondersteuning ziekenhuizen / Mondelinge vraag aan minister De Block

Door Frieda Gijbels op 22 maart 2020, over deze onderwerpen: coronavirus (SARS-CoV-2) en COVID-19, Volksgezondheid, Ziekenhuizen

Mevrouw de minister,

 

In het kader van de coronacrisis, worden er in de verschillende ziekenhuizen enorme maatregelen genomen om een potentiële toestroom aan patiënten te kunnen opvangen. Alle niet-dringende consultaties en ingrepen worden uitgesteld en artsen met allerlei specialisatie-opleidingen, worden ingezet als spoedarts of houden zich klaar om in te springen.

Hoeveel Covid-positieve patiënten zich effectief zullen aandienen, blijft natuurlijk de vraag, maar ondertussen worden mensen en middelen volop vrijgemaakt.

Hieromtrent had ik dan ook graag volgende vragen gesteld:

  • Worden er financiële compensaties voorzien voor de ziekenhuizen?
    • Indien ja, hoe groot zullen deze compensaties zijn? Welk bedrag wordt voorzien?
    • Op welke basis worden eventuele compensaties verdeeld onder de ziekenhuizen? Worden de ziekenhuizen hierbij betrokken en op welke manier?
  • In verband met het BFM voor het volgend jaar: zal er rekening gehouden worden met deze uitzonderlijke omstandigheden voor de diensten die nu tijdelijk stil liggen of die hun werkzaamheden hebben moeten terugschroeven en die hun inkomsten bijgevolg (sterk) zien dalen?

Het antwoord op deze vraag zal worden gepubliceerd zodra beschikbaar.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is