Mondelinge vraag aan Minister De Backer m.b.t. groepsimmuniteit en de rol van antistoffentests

Door Frieda Gijbels op 3 juli 2020, over deze onderwerpen: coronavirus (SARS-CoV-2) en COVID-19, Volksgezondheid

03/07/2020

Geachte heer de minister​

Uit recent onderzoek blijkt dat antistoffen, die covid-patiënten tijdens een infectie met het nieuwe coronavirus aanmaken, twee tot drie maanden na hun herstel alweer uit hun bloed beginnen te verdwijnen.

Het is niet duidelijk of dit ook impact heeft op een (eventuele tijdelijke) immuniteit, maar het maakt het wel moeilijker om de verspreidingsgraad van het virus vast te stellen.

In dat kader heb ik volgende vragen:

  • Welke impact heeft de aanwezigheidsgraad van antistoffen op de maatregelen en exit strategie van de overheid?  Hebben antistoffentests nog een rol in het bepalen van de besmettingsgraad?
  • Welke impact heeft deze kennis op de testing strategie, met name op de bestellingen en aanwending van antistoffentests? Welke rol zullen antistoffentests nog spelen in de toekomst?
  • In welke mate wordt de rol van geheugencellen en T-cellen/killer-cellen momenteel onderzocht in de strijd tegen Covid19?  Welke rol zal dit spelen in de exit-strategie?
  • Zijn de mogelijkheden en capaciteit voorhanden om de aanwezigheid van dergelijke cellen door middel van pragmatische en/of snelle testen aan te tonen? Is hier reeds een plan van aanpak uitgestippeld?

 

Alvast bedankt voor uw antwoord.

 

Zodra het antwoord van de minister gekend is, zullen we dat hier publiceren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is