Rabiës in België - Mondelinge vraag aan minister Ducarme

Door Frieda Gijbels op 22 mei 2020, over deze onderwerpen: Voedselveiligheid / FAVV, Volksgezondheid

20/05/2020

​Geachte meneer de minister,

Naar aanleiding van de recente polemiek rond de kat die met haar Belgische eigenares vanuit Peru naar België is gekomen in de maand april van dit jaar (i.e. ‘katje Lee’),  stellen zich verschillende vragen m.b.t. de informatie, middelen en infrastructuur waarover het FAVV beschikt om te voorkomen dat mogelijks geïnfecteerde dieren uit landen met een risicoprofiel voor welbepaalde – al dan niet levensgevaarlijke -  ziektes ons land binnenkomen.

  • Waarom beschikt het FAVV momenteel niet over een goedgekeurd quarantainecentrum met de nodige beschermingsmiddelen om dergelijke dieren in isolatie te plaatsen, zodat proportionele maatregelen steeds mogelijk zijn en gelijkaardige problemen in de toekomst vermeden kunnen worden? Is er geen nood aan een dergelijk centrum?
  • Hoeveel vergelijkbare incidenten ( uit te splitsen in euthanasie, terugzendingen en isolaties)  hebben er de voorbije 10 jaar plaatsgevonden?
  • Hoe komt het dat het katje ‘Lee’ noch door de douane noch door een grensinspectie-/grenscontrolepost werd gecontroleerd? Worden dieren op  vluchten uit landen met een risicoprofiel voor bepaalde ziektes niet automatisch gecontroleerd bij aankomst in ons land?
  • Vinden er systematische kruiscontroles plaats tussen informatie in het TRACES systeem en de passagiersgegevens van vluchten met daarop zendingen van levende dieren uit derde landen?
  • Wanneer is het laatste geval van rabiës in ons land vastgesteld?

 

Zodra het antwoord van de minister gekend is, zullen we dat hier publiceren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is