Sterftecijfers en doodsoorzaken. Mondelinge vraag aan minister Maggie De Block

Door Frieda Gijbels op 8 september 2020, over deze onderwerpen: coronavirus (SARS-CoV-2) en COVID-19, Volksgezondheid

Mevrouw de minister,

Tijdens de hittegolf van augustus werd er een duidelijke oversterfte genoteerd. Sciensano rapporteerde hier ook over, maar geeft niet aan in welke mate deze oversterfte gerelateerd is aan de hittegolf, dan wel aan Covid19. Opvallend is dat er in sommige provincies (bv. Limburg) in deze periode geen oversterfte te noteren viel volgens de gegevens van Statbel.

Bij verder zoeken op de website van Statbel blijkt het niet zo evident om de cijfers over doodsoorzaken te vinden van de laatste jaren. Nochtans is het wel belangrijk om hier een actueel overzicht van te hebben, zodat kan worden vergeleken met andere jaren en zodat ook een eventuele onder- of overrapportering van bepaalde doodsoorzaken kan worden gedetecteerd.

Ook de daling in het aantal kankerdiagnoses (volgens de Stichting Kankerregister) moet ons waakzaam maken.

Vandaar mijn vragen:

Is er verder onderzoek gebeurd naar de oversterfte tijdens de hittegolf van begin en half augustus en is de oorzaak achterhaald? Is er een verklaring voor de verschillen tussen de provincies?
Op welke manier worden de cijfers over de doodsoorzaken verzameld en verwerkt? Wie is hiervoor verantwoordelijk en kan u de procedure toelichten? Is er een bepaalde streefdatum om cijfers van een bepaald kwartaal of jaar te publiceren?
Op de website van Statbel worden gegevens van doodsoorzaken voor de periode 2010-2017 vermeld. Waar kunnen de laatste cijfers worden gevonden?
Worden de sterftecijfers door andere oorzaken dan Covid19 momenteel geanalyseerd? Is er een oversterfte of een ondersterfte voor bepaalde pathologieën of doodsoorzaken?

Met dank voor uw antwoorden,Frieda Gijbels​

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is