Zelfs de vaccinatiebereidheid is communautair

Door Frieda Gijbels op 5 februari 2021, over deze onderwerpen: coronavirus (SARS-CoV-2) en COVID-19, Volksgezondheid

Kamerlid voor de N-VA in de Commissie Gezondheid, Frieda Gijbels, vroeg de cijfers van de vaccinatiebereidheid per provincie op bij Sciensano en plaatste ze in een grafiek. Dat er in Wallonië en Brussel minder mensen geneigd zijn om zich te laten vaccineren, bleek al uit de enquête onder het zorgpersoneel in woonzorgcentra. Ook uit de cijfers die Gijbels te pakken kreeg, blijkt een duidelijk verschil tussen Vlaamse provincies enerzijds en Brussel en Wallonië anderzijds. Terwijl in Luik, Henegouwen en Luxemburg minder dan de helft van de mensen zich zeker wil laten vaccineren, is dat meer dan 60% voor de Vlaamse provincies. In Vlaams Brabant zelfs meer dan 70%.

Gijbels: “Frankrijk is bekend om haar lage vaccinatiebereidheid en zou zelfs de laagste vaccinatiebereidheid ter wereld hebben (https://www.france24.com/en/france/20201120-i-won-t-take-the-risk-france...). De Waalse provincies zijn meer op het zuiden gericht, terwijl wij meer naar het noorden kijken, waar de vaccinatiebereidheid een pak hoger is.”

“Dergelijke lage vaccinatiebereidheid is wel degelijk problematisch. We moeten immers aan 70% gevaccineerden komen om te spreken van groepsimmuniteit. Als er veel weigeraars zijn, zetten die onze hele samenleving on hold. Het zal dus zaak zijn de twijfelaars nog te overtuigen. Dat is een taak voor overheden, maar ook voor de zorgverstrekkers. Dat juist de zorgsector in Wallonië zo wantrouwig is ten opzichte van vaccinatie, is bijzonder jammer. Net zij zouden het goede voorbeeld moeten geven en zouden vertrouwen moeten hebben in de medische en wetenschappelijke vooruitgang. Antivaxxers spelen hierin een schadelijke rol. Zij brengen vaak nepwetenschappelijk nieuws, dat soms best moeilijk te doorprikken is. Als zorgverstrekker wil ik graag een warme oproep doen om je te baseren op goede wetenschappelijke onderzoeken en niet op gefragmenteerde informatie die vaak uit de context is gerukt.”

Gijbels besluit: “De medische ontwikkelingen hebben ons al zo ver gebracht. Er gaan ontzettend veel jaren aan onderzoek en expertise vooraf aan de ontwikkeling van vaccins, waardoor deze vaccins bijzonder snel beschikbaar zijn geworden. Dan moet je toch al sterk in je schoenen staan als je weigert gevaccineerd te worden. Je laten vaccineren gaat ook niet om jezelf. Het gaat om het beschermen van je medemens, die misschien minder sterk is dan jijzelf. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen, zowel boven als onder de taalgrens.”

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is