Ziekenhuistransfers - Mondelinge vraag aan minister Vandenbroucke

Door Frieda Gijbels op 7 januari 2022, over deze onderwerpen: coronavirus (SARS-CoV-2) en COVID-19, Volksgezondheid, Ziekenhuizen
Ziekenhuis

27 oktober 2021: 

Mijnheer de minister

Het is belangrijk om een continu zicht te hebben op de ziekenhuisopnames, zowel voor de transparante berichtgeving als voor de inschatting van de ernst van de pandemie. Nu de meerderheid van de bevolking gevaccineerd is, is het ook belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de vaccinatiegraad bij de Covid patiënten, zowel bij de ziekenhuisopnames als bij de opnames op IZ (en beademing). Ook een overzicht van de transfers tussen ziekenhuizen is onontbeerlijk om een correct beeld te hebben van de toedracht van de epidemie en de manier waarop ze zicht ontwikkelt.
Vandaar volgende vragen:

  • Waar kunnen we de vaccinatiegraad raadplegen van de gehospitaliseerde covidpatiënten en de gehospitaliseerde covidpatiënten op IZ? (niet raadpleegbaar of toch niet evident vindbaar op 27/10/21, ondanks het feit dat u tijdens commissie (22/10) verwees naar de website van Sciensano)
  • Is er een verschil in ernst van ziekte tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde patiënten? Kan u dit toelichten?
  • Hoe zit het met de transfers tussen provincies? Kan u dit toelichten? Waar kunnen we de transfers tussen ziekenhuizen raadplegen?
  • Vindt u transparantie belangrijk in een crisis?

Met dank voor uw antwoorden,

Frieda Gijbels

Zodra het antwoord van de minister gekend is, zullen we dat hier publiceren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is