De mondhygiënisten - Mondelinge vraag aan Minister De Block

Door Frieda Gijbels op 26 juni 2020, over deze onderwerpen: Mondhygiënisten

26/06/2020

Mevrouw de minister,

De Covidcrisis heeft ervoor gezorgd dat niet-dringende zorgen gedurende een hele periode werden uitgesteld, ook de zorgen bij de tandarts dus.

Hierdoor zijn de wachtlijsten flink opgelopen. De praktijken proberen bij te benen, maar dit is niet evident. Vooral het verstrekken van preventieve zorgen (bijvoorbeeld mondhygiëne instructies en het verwijderen van tandsteen) moeten vaak plaats ruimen voor dringendere conserverende zorgen. Dat is natuurlijk geen ideale situatie, aangezien het net de preventieve zorgen zijn die erger kunnen voorkomen.

Tegelijk is de tweede lichting mondhygiënisten (in Vlaanderen) nu net afgestudeerd. Zij zouden uiteraard prima ingezet kunnen worden in het overnemen van de preventieve zorgen, zodat de tandarts zich kan richten op de meer ingrijpende behandelingen.

Het probleem is echter dat zij nog steeds geen toegang hebben tot RIZIV nomenclatuur. Lange tijd geleden werd al een oplossing beloofd, die eerst via een proefproject zou lopen. Op deze manier zouden mondhygiënisten toegang krijgen tot een deel van de tandheelkundige nomenclatuur via pseudocodes. Dit proefproject is bijkbaar opnieuw uitgesteld.

Het probleem is dat mondhygiënisten op deze manier enkel kunnen worden ingezet voor patiënten die het kunnen betalen, aangezien er geen nomenclatuur bestaat voor de handelingen die ze doen.

Vandaar mijn vragen:

 • Is er nog steeds sprake van het genoemde proefproject?
 • Indien ja:
  • Wanneer gaat dat van start?
  • Welke nomenclatuur is hierin opgenomen? Welk aandeel is voor de patiënt? Wat zijn de terugbetalingsvoorwaarden?
  • Welk budget werd hiervoor vrijgemaakt?
  • Zullen alle mondhygiënisten hiermee aan de slag kunnen?
  • Hoe lang zal dit proefproject duren? Is het vervolg al bekend?
 • Indien nee:
  • Op welke manier zal u ervoor zorgen dat deze mondhygiënisten optimaal kunnen worden ingezet en dat de toegankelijkheid tot hun zorgen wordt gegarandeerd?

Met achtingsvolle groet,

Frieda Gijbels​

 

Zodra het antwoord van de minister gekend is, zullen we dat hier publiceren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is