Kamerlid
Kruimelpad
Donororganen - Schriftelijke vraag aan minister Vandenbroucke
27 april 2022:
Begin 2021 stelde ik u een vraag over de terugval van het aantal orgaantransplantaties. De Covidcrisis had daar meer dan waarschijnlijk mee te maken.
Aangezien er nu een inhaalbeweging bezig is in verschillende ziekenhuizen, stel ik u graag opnieuw een vraag om de laatste stand van zaken te kennen.
Kan u een vergelijking maken tussen het aantal transplantaties vanwege levende donoren voor 2019, 2020 en 2021? Kan u dit uitsplitsen per orgaantype en per provincie of, indien niet beschikbaar, per regio?
Kan u een vergelijking maken tussen het aantal transplantaties vanwege overleden donoren voor 2019, 2020 en 2021? Kan u dit uitsplitsen per orgaantype en per provincie of, indien niet beschikbaar, per regio?
Kan u een overzicht geven van de wachtlijsten in 2019, 2020, 2021 en nu, per type van orgaan?
Indien er een terugval is, is het dan duidelijk wat de exacte oorzaak is? (uitstel ingrepen, minder donororganen en oorzaak hiervan, minder vraag...)
Is er zicht op het aantal geregistreerde orgaandonoren? Klopt het dat – ook bij geregistreerde orgaandonoren – de familie soms toch donatie kan weigeren? Is er zicht op die aantallen?
De campagne “Het kan in één vingerklik gedaan zijn” is pas van start gegaan. Wat is de doelstelling van die campagne? Wil men vooral nieuwe donorregistraties bekomen of is het ook de bedoeling om nabestaanden te sensibiliseren over het belang van orgaandonaties? Met hoeveel hoopt men het aantal donoren te doen toenemen?
Met dank voor uw antwoorden,
Frieda Gijbels
31 januari 2023:
1. In onderstaande tabel geef ik u de transplantatie cijfers van levende donoren per orgaan. Het zijn nationale cijfers die niet weergegeven worden per provincie, regio.
2. In onderstaande tabel geef ik u de transplantatie cijfers van overleden donoren per orgaan. Het zijn nationale cijfers die niet weergegeven worden per provincie, regio.
3. In onderstaande tabel geef ik u het aantal wachtende per orgaan/jaar en recentste.
4. Er is een terugval geweest van donoren gedurende het COVID jaar. Dit fenomeen werd in ieder Europees land vastgesteld. Het is deels te wijten aan positieve COVID testen van donoren. Door het tekort aan beschikbare intensieve zorgen bedden was de tijd voor de uitwerking van een potentiële donoren soms te laat.
5. De onderstaande tabel toont het totale aantal positieve en negatieve registraties van de laatste 5 jaar sinds de wetgeving van 1986.
Wanneer iemand geregistreerd staat in het nationaal register als donor, kan de familie niet meer weigeren. Het is de wil van de overledene die gerespecteerd wordt. In de partkijk zijn er daar nooit problemen over geweest.
Bij personen die niet geregistreerd zijn in het register zal de arts altijd informeren naar de wil van de overledene. Het is mogelijk dat de familie zich verzet voor donatie. In België ligt dit cijfer tussen de 12% en 15% de laatste 5 jaar. In 2021 is er wel een stijging vast gesteld en was er 17% verzet van vanuit de familie.
6. De doelstelling is om de bevolking te informeren over de nieuwe mogelijkheden om zich te registreren en welke keuzes men kan maken. Het is een gezamenlijke campagne van de FOD en FAGG.
Het is uiteraard de bedoeling om meer registraties te bekomen door de toegankelijk te vereenvoudigen door middel van zelf registratie via “mijngezondheid.be”. Anderzijds is de sensibilisatie heel belangrijk en bereiken we de bevolking via affiches en folders. Deze worden verdeeld onder huisartsen, ziekenhuizen apotheken en worden verspreid bij voordrachten.
Iedereen hoopt dat de registraties verder blijven toenemen. Het is wel zo dat niet iedereen die geregistreerd is, donor kan zijn. Men kan enkel donor zijn indien men overlijdt op een kritische dienst, meestal op een intensieve zorgen en medisch in aanmerking komt. De communicatie tussen artsen, verpleegkundigen en familie blijft belangrijk. Daarom geeft de overheid ook een financiële support voor een educatief programma naar artsen en verpleegkundigen van intensieve zorgen hoe ze het slecht nieuws gesprek kunnen brengen met aansluitend de informatie omtrent donatie.
Gelieve ons te contacteren voor de tabellen.