Kamerlid
Kruimelpad
Dunnevezelneuropathie - mondelinge vraag aan minister Vandenbroucke
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, dunnevezelneuropathie is een vorm van polyneuropathie en een spierziekte waarbij vooral de dunne zenuwvezels niet goed functioneren, met mogelijke verschijnselen zoals een brandende of prikkelende zenuwpijn, maag- en darmklachten, wisselende bloeddruk en hartkloppingen. De aandoening is chronisch en voor zover we weten ook moeilijk of niet te genezen.
Ik kreeg onlangs bericht over een jongedame die DVN ontwikkelde na een covidinfectie. Of er al dan niet een causaal verband is, laten we best in het midden, want er is nog veel onderzoek naar de aandoening nodig. Het gevoel in haar ledematen is aangetast, met het gevolg dat haar mobiliteit ernstig beperkt is. Ze werd behandeld in het MSrevalidatiecentrum in Pelt, maar dit is nu niet meer mogelijk omdat de aandoening niet in de E-lijst van zware aandoeningen is opgenomen en ze geen nomenclatuur toegekend krijgt. Dat is nochtans noodzakelijk, gezien haar toestand en zeer jonge leeftijd. Ze zou ook graag terug aan het werk gaan, maar voorlopig is dat niet mogelijk.
DVN kent gelijkenissen met MS en het GuillainBarrésyndroom, twee aandoeningen die wel erkend worden en op de E-lijst staan. Mijnheer de minister, waarom wordt DVN niet als E-pathologie erkend? Denkt u dat het nodig is om DVN te erkennen en hiervoor in nomenclatuur te voorzien?
Minister Frank Vandenbroucke:
Mevrouw Gijbels, patiënten die aan bepaalde zware aandoeningen lijden, aandoeningen die op de zogenaamde E-lijst staan, betalen na akkoord van de adviserend arts van hun ziekenfonds minder voor hun kinesitherapie en voor sommige specifieke verstrekkingen. Het is te zeggen, er is een verminderd tarief van het persoonlijk aandeel.
Dunnevezelneuropathie staat, zoals de meerderheid van neurologische diagnoses, niet vermeld in de lijst van aandoeningen die is opgenomen in het betrokken KB van 23 maart 1982. Dit verhindert niet dat een persoon met DVN van een erkenning zware pathologie kan genieten, voor zover haar of zijn medische situatie beantwoordt aan een van de in de lijst vermelde aandoeningen en gepaard gaat met een aangetoonde behoefte aan intensieve en langdurige kinesitherapeutische of fysiotherapeutische tenlasteneming.
Het goedkeuren van aanvragen betreffende de Epathologie behoort tot de bevoegdheid van de adviserend arts van de mutualiteit, op basis van het medisch dossier van de patiënt. Uiteraard dient de adviserend arts zich te houden aan de voorwaarden die opgenomen zijn in artikel 7 § 11 van de nomenclatuur. De E-lijst wordt uitgewerkt binnen het RIZIV door het College van artsendirecteurs, rekening houdend met aangetoonde zorgnoden en organisatorische en budgettaire mogelijkheden, waardoor keuzes nodig zijn. Deze lijst kan in de toekomst nog worden aangepast.
Ik besef dat ook met de bestaande tegemoetkomingen vanuit de verzekering voor geneeskundige verzorging de gezondheidskosten hoog kunnen oplopen. Voor dergelijke situaties zijn er verschillende ondersteunende initiatieven genomen. Een van de maatregelen is de maximumfactuur. Ook voor chronisch ziekenbestaan er specifieke maatregelen. Het ziekenfonds is een goed aanspreekpunt om gerichte informatie te krijgen over welke maatregelen voor de situatie van een specifieke patiënt van toepassing zouden kunnen zijn.
Frieda Gijbels (N-VA):
Mijnheer de minister, ik dank u voor uw antwoord dat ik aan de dame in kwestie zal bezorgen, zodat zij hiermee eventueel verder kan bij haar ziekenfonds.
Het incident is gesloten.