Frieda Gijbels na OESO-evaluatie aanpak covid: “We zijn nog steeds onvoorbereid”

Door Frieda Gijbels op 14 december 2023, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Coronacrisis
Frieda Gijbels

"We waren vier jaar geleden onvoorbereid op een sanitaire crisis, en zijn dat nog steeds”, concludeert Kamerlid Frieda Gijbels op basis van het OESO-rapport over de Belgische corona-aanpak. Gijbels bevroeg minister Vandenbroucke (Vooruit) meerdere keren over de staat van paraatheid van het land, de status van onze strategische voorraad mondmaskers en het bestaan van een pandemieplan. “Dat laatste bleek stof te vergaren in een lade van het kabinet. Zo werd België zwaarder getroffen dan andere landen, met alle gevolgen van dien voor onze hardwerkende zorgverleners en onze bevolking.” Ook de OESO wijst deze tekortkomingen aan als zorgwekkend. 

Gijbels hekelt ook dat deze eerste evaluatie nu pas op tafel belandt. “Andere landen hebben deze oefening veel eerder hebben gedaan, en ondertussen is het nog steeds wachten op een duidelijk pandemieplan. Dat is buitengewoon onverantwoord”. Ze vindt ook dat de verantwoordelijkheden nog steeds niet duidelijk afgebakend zijn: “Wat als we opnieuw getroffen worden? Kunnen we onze bevolking dan écht beter beschermen? Of eindigt het opnieuw in paniek en improvisatie? Ik vrees dat laatste.” 

Pluimen op de hoed

Frieda Gijbels vindt het ongepast dat de federale regering nu enkel uitpakt met de pluspunten van het rapport: "Wat de bevolking nodig heeft, is een regering die deze evaluatie nu ernstig bekijkt, eruit leert en die lessen implementeert. Geen regering die zichzelf pluimen op de hoed steekt in de hoop ongeschonden de verkiezingen in te gaan."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is