In de loop van 2021 trok Frieda Gijbels herhaaldelijk aan de alarmbel toen bleek dat de centra een maandelijkse vergoeding van 720.000 euro ontvingen om 2.000 tests per dag uit te voeren, maar dat slechts één van de acht centra dat doel haalde. “De minister heeft de financiering dan teruggeschroefd, maar pas wanneer wij aan de alarmbel trokken.”

Teruggeven aan bevolking

De universitaire ziekenhuizen waaraan de labs verbonden waren hebben samen dus 65 miljoen euro te veel gekregen, maar het is onduidelijk waar die middelen naartoe zijn. “Daarom vraagt de N-VA een audit. Het kan niet dat crisismiddelen naar believen besteed worden door enkele ziekenhuizen. Wat niet gebruikt is voor de crisiscapaciteit van het testplatform, moet teruggegeven worden aan de bevolking.”

Halsstarrigheid Vandenbroucke

Gijbels was nooit voorstander van het platform. “Onze bestaande klinische laboratoria hadden dit perfect kunnen bolwerken, mits enige versterking. Maar minister Vandenbroucke moest en zou dat platform oprichten. Zijn halsstarrigheid heeft ervoor gezorgd dat er miljoenen belastinggeld onnodig werd uitgegeven. Hoe leg je dat uit aan de bevolking in deze tijden van crisis?”