Kamerlid
Kruimelpad
Radiotherapie in België - Schriftelijke vraag aan minister Vandenbroucke
17 maart 2023:
De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) publiceerde het Belgisch profiel van kanker voor 2023. Hierna worden enkele kernresultaten opgesomd:
- in België ligt de kankerincidentie van 2020 hoger dan het Europees gemiddelde, met 640 per 100.000 inwoners voor België versus 569 op 100.000 inwoners voor Europa;
- als we kijken naar kankersterfte, zien we dat België het beter doet dan het Europees gemiddelde (229 versus 247 per 100.000 inwoners) en tot de best scorende landen van de EU behoort;
- de totale kost van kanker is 522 euro per hoofd van de bevolking KKP (koopkrachtpariteit) in België, wat opvallend hoger is vergeleken met het Europees gemiddelde van 326 euro, en tot de hoogste in de EU behoort.
Wat erg opvallend is, is dat er nog onvoldoende gebruikgemaakt wordt van radiotherapie in België, ondanks het feit dat België over meer radiotherapiecentra beschikt dan het EU-gemiddelde (9,9 versus 8,9 per miljoen inwoners).
Uit onderzoek blijkt dat slechts 37 % van de kankerpatiënten in de vijf jaar na diagnose werd bestraald, terwijl 53 % het streefcijfer is, en dat meer dan 25 % niet de vereiste radiotherapiebehandeling kreeg (Lievens, Y., De Schutter, H., Stellamans, K., Rosskamp, M., en Van Eycken, L. (2017). Radiotherapy access in Belgium: how far are we from evidence-based utilisation?. European Journal of Cancer, 84, 102-113.).
1. Kunt u een overzicht geven van het aantal radiotherapiecentra in België, evenals het aantal patiënten per centrum en aantal radiotherapiebehandelingen, uitgesplitst per kankertype, provincie en jaar, voor de laatste vijf jaar?
2. Wat zijn de redenen voor het lagere aantal radiotherapiebehandelingen in België? Bent u in overleg met de sector daarover? Is het aangewezen om inspanningen te doen om dat aantal op te drijven of niet? Zou het toepassen van de richtlijn de uitkomsten nog kunnen verbeteren? Wat zal eventueel worden ondernomen?
10 juli 2023:
Het Geachte Lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen, rekening houdend met het feit dat de gegevens van het RIZIV geen onderscheid tussen kankertype toelaten. Het Kankerregister werd hierover eveneens bevraagd, en heeft het aantal behandelingen per kankertype berekend (1.4).
1.1 Het aantal centra waar radiotherapie werd verstrekt in België per provincie en per jaar tussen 2015-2021 (laatste beschikbare jaar)
1.2. Het gemiddelde aantal patiënten aan wie radiotherapiediensten werden gefactureerd (exclusief supplementen) per centrum, per provincie en per jaar tussen 2015-2020 (laatste beschikbare jaar)
1.3. Het aantal radiotherapiebehandelingen, per provincie en per jaar tussen 2015-2021 (laatste beschikbare jaar)
1.4 het aantal behandelingen per jaar per kankertype volgens de berekeningen van het Kankerregister (2016-2020)
2. Ondergebruik van radiotherapie is een gegeven dat wereldwijd vastgesteld wordt en niet beperkt is tot België. Uit eerder uitgevoerde studies blijkt dat in Europa ongeveer 51% van de kankerpatiënten in Europa behandeld zouden moeten worden met radiotherapie. Specifiek voor België werd het optimale gebruik van radiotherapie in deze studie geschat op 53%. (Borras JM, Lievens Y, Dunscombe P, Coffey M, Malicki J, Corral J, et al. The optimal utilization proportion of external beam radiotherapy in European countries: an ESTRO-HERO analysis. Radiother Oncol 2015;116:38e44)In deze studie wordt ook aangegeven dat ongeveer 70% van de kankerpatiënten in Europa die radiotherapie nodig hebben deze behandeling ook krijgen. Voor België bedraagt dat cijfer 80%.
In het onderzoek dat u aanhaalt, geven de onderzoekers een aantal mogelijke verklaringen voor het verschil tussen het optimale en reële gebruik van radiotherapie in België (53% vs 37%). Wat opvalt in deze studie is dat het reële gebruik wel nauw aansluit op de therapeutische aanbevelingen geformuleerd in de MOC vergaderingen. Eveneens worden een aantal methodologische uitdagingen aangehaald voor het bestuderen van het reële vs optimale gebruik van radiotherapie.
De onderzoekers concluderen dat verder onderzoek nodig is om de barrières in kaart te brengen die leiden tot ondergebruik van radiotherapie in België (en in Europa).
Gelieve contact op te nemen voor de tabellen en figuren.