MAHA-studie - Mondelinge vragen aan minister Vandenbroucke

Door Frieda Gijbels op 18 november 2022, over deze onderwerpen: Volksgezondheid, Ziekenhuizen

18 november 2022: 

Mijnheer de minister,

De meest recente cijfers van de Belfius studie tonen opnieuw aan dat de ziekenhuizen het financieel bijzonder moeilijk hebben. Opnieuw is de winstmarge flinterdun, daarbij vallen ook de grote individuele verschillen tussen de ziekenhuizen op waarbij sommige ziekenhuizen het duidelijk beter doen dan anderen en waarbij in Wallonië en in Brussel toch duidelijk grotere problemen zijn.

U weet dat de ereloonsupplementen traditioneel hoger zijn in de Brusselse en Waalse ziekenhuizen, net die ziekenhuizen die het financieel het moeilijkst hebben.

Mijnheer de minister,

  • U heeft de bestaande ereloonsupplementen bevroren net als de afdrachten van de artsen. Klopt het dat dit op de bestaande niveaus van de supplementen gebeurde? Klopt het dat hierdoor het werkingsbudget van de ziekenhuizen die de grootste supplementen heffen, groter is dan de ziekenhuizen die de supplementen altijd hebben proberen te beperken?
  • Het gebrek aan zorgpersoneel is problematisch voor de ziekenhuisactiviteit, waardoor deze teruggeschroefd worden. Dit heeft uiteraard een impact op de inkomsten. U kondigt aan dat er een werkgroep zal worden opgericht. Hoe snel ziet u hier verandering in? Wanneer moet die werkgroep klaar zijn met de aanbevelingen? En wanneer kan er van start worden gegaan?
  • België heeft volgens de OESO een hoog aantal opgeleide verpleegkundigen. Hoe denkt u deze te activeren en de zorg opnieuw aantrekkelijk te maken?
  • De Belfius studie voorspelt nog grotere problemen voor de ziekenhuizen in 2022. Op welke manier wordt hier aan geremedieerd?

Met dank voor uw antwoorden,

Frieda Gijbels

Deze vraag kwam aan bod bij de besrpeking van de beleidsnota, die u

kan vinden. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is