Terugbetaling kleurenduplexonderzoek - Schriftelijke vraag aan minister Vandenbroucke

Door Frieda Gijbels op 17 augustus 2021, over deze onderwerpen: Volksgezondheid, Ziekenhuizen
Hart

1 juli 2021: 

Mijnheer de minister, 

Bij het vermoeden van spataders en vernauwingen of verstoppingen van de bloedvaten wordt een duplexscan van de bloedvaten uitgevoerd, hetgeen een combinatie is van kleurenechografie en doppler. Dit onderzoek valt onder nomenclatuurcode 461156-461160 (Unilateraal of bilateraal kleurenduplexonderzoek van de arteriële en/of oppervlakkig en diepe veneuze bloedvaten van de ledematen). Sinds 1 februari 2018 mag deze code maar één keer per kalenderjaar aangerekend worden. Daarvoor was dat onbeperkt. In verband met dit onderzoek ontving ik enkele weken geleden een vraag van een bezorgde burger. De man contacteerde een vasculair arts wegens een achillespeesontsteking, waarna een duplexscan werd uitgevoerd die uiteindelijk werd terugbetaald. Na enkele maanden kreeg hij echter opnieuw pijn, ditmaal in de kuit, bovenbeen en lies. Bij een nieuw consult bij de vasculair arts werd opnieuw een duplexscan uitgevoerd wegens het vermoeden van arteriële stop. Dit onderzoek bleek hij echter uit eigen zak te moeten betalen. Deze casus roept volgende vragen op: 

  1. Hoe vaak werden duplexscans uitgevoerd vóór de aanpassing van 1 februari 2018 (2016-2018) en hoe vaak erna (2018-2020)? 
  2. Hoeveel personen kregen in de jaren 2018, 2019 en 2020 meer dan 1 duplexscan per jaar? Hoeveel personen kregen slechts 1 duplexscan in dezelfde jaren? 
  3. Waarom is die regel er gekomen? Hoe komt het dat de mutualiteiten gestopt zijn met terugbetaling van een tweede duplexscan in hetzelfde jaar? Heeft dit geen negatieve effecten op het terrein? 
  4. Aangezien dergelijke onderzoeken essentieel zijn in het vaststellen van spataders en vernauwingen of verstoppingen van bloedvaten, is het uw intentie om deze regelgeving om te keren of aan te passen?

Dank voor uw antwoorden,

Frieda Gijbels

Zodra het antwoord van de minister gekend is, zullen we dat hier publiceren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is